Ons angstsysteem en wat zen daarin kan doen
maart 3, 2019
Ons angstsysteem en relaties
maart 17, 2019
Laat alles zien

Ons angstsysteem en het werk

In mijn werk als trainer en coach voor bedrijven en instellingen kom ik vele mensen tegen die vanuit een heftige emotie kijken naar hun werk. Wat zich daar afspeelt, welk onrecht daarin schuilgaat, hoe leiding en directies de werkvloer niet serieus nemen; allemaal situaties waar de werknemer geraakt en in onbalans terecht is gekomen. Ik tref dan een team of werknemer aan die vanuit een vecht-vlucht houding (het angst-systeem) mij proberen te overtuigen van het vermeende onrecht wat hen is aangedaan. Soms zit er ook een kern van waarheid in het verhaal maar valt bovenal de heftigheid van de emotie op. Er wordt gesproken in totale termen als ‘nooit’ of ‘altijd’; de situatie wordt catastrofaal uiteengezet – alle nuances en relativering is weggevallen.

In die situaties is het moeilijk om een ander perspectief tegen over dat van hen te plaatsen. Ik hoor dan aan, vraag door en benoem wat ik zie en hoor. Langzaam komt er dan rust in het gesprek en komen er kieren en scheuren in het laken van het grote gelijk.

Het moeilijke deel in dergelijke gesprekken is om de ander in te laten zien dat buiten het feitelijke – al dan niet onheuse en onrechtvaardige – hij of zij (of het gehele team) in het verhaal iets uit een ver verleden mee laat resoneren. Noem het een gevoeligheid, een oude kwetsuur, een niet verwerkte emotie, waardoor het angst-systeem gevoed blijft met deze onverwerkte emotie en daardoor niet meer geremd wordt. Dit kan leiden tot een chronische stress die langzaam maar zeker tot een mentale uitputting uit kan groeien. Een ideale voedingsbodem voor cynisme of slachtoffergedrag.

Het leven zit vol met dergelijke situaties: pijn is onafwendbaar! De wijze waarop wij ons daartoe verhouden, ligt wel in onze schoot. Door niet verwerkte oude pijn, gevoeligheden en allerlei onverwerkte verlieservaringen, zijn wij in staat om de ‘levenspijn’ om te zetten tot lijden.

Het vergt moed en doorzettingsvermogen om dit gegeven onder ogen te komen. In te gaan zien dat wij door ons eigen venster de wereld inkijken en daarmee de wereld kleuren, heel specifiek en individueel. Door zo te leren kijken worden je invloedsmogelijkheden ook groter, je wordt meer gehoord, krijgt betere argumenten en je bent meer in staat om vanuit een wijze en verstandige strategie de pijn en het onrecht om te buigen, in contact met de ander.

Wat zijn jouw energielekken in het werk wat je doet?
Door welke gedrag van mensen in je directe omgeving raak jij gefrustreerd?
Welke oude opvatting en emotie worden daar – in jou – dan geraakt: wat doet jou lijden?

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.