Veranderen als constante factor
november 12, 2017
Wakker zijn en alert
november 26, 2017
Laat alles zien

Aanschouw het gevoel

Als de geest naar buiten kijkt, wordt hij door de hevige winden van de wereld beïnvloed. Maar als de geest naar binnen kijkt, kunnen we onze kern vinden en in stilte rusten.

Mensen vragen: “Hoe maak ik mijn hoofd leeg bij het mediteren? Hoe meer ik het probeer, hoe meer mijn gedachten lijken op te komen.”  Dat is heel natuurlijk – omdat je hoofd proberen leeg te maken ook een gedachte is. Probeer je gedachten niet weg te werken. Dat helpt toch niet. Kijk ernaar als een gedachte opkomt. Wees getuige van het verdwijnen van een gedachte. Op het moment dat je je er bewust van wordt, zal je geest rustig en helder zijn.

We praten graag over dingen buiten onszelf omdat onze geest gewend is om de wereld in te drijven. Spirituele beoefenaars keren de stroom echter om en kijken naar binnen. Ze praten niet meer over dingen buiten zichzelf en leren zichzelf vertrouwd te raken met de geest.

In ieder van ons bevindt zich een innerlijke getuige die stil observeert wat er in en buiten ons gebeurt. Zelfs als de wereld een storm van emoties doet oplaaien, zit deze getuige, geboren uit een plek van stilte en wijsheid, kalm in het oog van de storm, ongedeerd, helder en alwetend.

Als je de wolken van je gedachten wilt opruimen, kun je gewoon observeren wat er in en buiten ons gebeurt. De wolken van je gedachten blijven alleen in het verleden of de toekomst hangen. Breng je geest naar het heden en je gedachten doen de rest.

In plaats van te herhalen: ‘Het is verschrikkelijk! Het is verschrikkelijk!’ kun je recht in het verschrikkelijke gevoel staren. Rustig… Onderzoek het gevoel. Kun je de vergankelijke aard ervan zien? Laat het gevoel gaan als het zegt dat het dat wil.

Alles in het universum is vluchtig. Omdat het vluchtig is, is het ook kostbaar. Breng dit moment op een wijze, mooie manier door.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Uit: Rust vinden in een drukke wereld van Haemin Sunim

Comments are closed.