De jaloezie van Feijenoord
maart 13, 2016
Het pure verdriet voelen is niet eenvoudig
maart 25, 2016
Laat alles zien

Bang voor mogelijkheden

2016-03-20 BlogBinnen de zen les zoemen we in op de emotie Jaloezie. Het blijkt ons denken en gedrag toch meer te bepalen dan diverse studenten dat hadden verwacht. Door over dit thema te reflecteren tijdens de meditatie, komt er meer bewustzijn en vanuit het bewust zijn hierover komt er meer ruimte om te kiezen. Keuze vrijheid in ons denken, voelen en gedrag is belangrijk want zonder deze gevoelde vrijheid volgen we onze emoties die we achteraf verstandig laten zijn door er een verhaaltje bij te plaatsen. Jaloezie is een dergelijke drijfveer van veel gedrag. We willen iets omdat…

Doorzien van de emotie is erg belangrijk. Je wilt het liever niet zien dat jij jaloers bent maar dan duw je het weg en leer je het niet kennen. Een onderdeel van de jaloerse emotie is een negatief zelfbeeld: waarom zou die ander echt exclusief van mij houden? Ben ik dat dan waard?

Dit zelfbeeld is zo negatief over wat jij allemaal zou kunnen dat ergens aan beginnen al smoort bij de voorbereidingen. Je komt daarmee niet ver en houdt weinig opties over om je leven een andere wending te geven. Jaloers blijven is dan een noodzakelijke uitlaatklep. De staatsman Nelson Mandela beheerste als geen ander het vermogen om met open ogen te dromen en zich door niets liet weerhouden. Hij leefde in de wereld van mogelijkheden. Hij was niet jaloers maar liet zich inspireren, zich richten op een mogelijke nieuwe weg. Voor hem, voor zijn stam en voor zijn land. In zijn rede voor presidentschap gaf hij aan dat wij bang zijn voor het licht en liever in de duisternis verblijven.

Bang voor mogelijkheden? Onderzoek je drijfveren en droom met de ogen open over wat jij allemaal wilt en gaat doen. Stap uit die grot en neem geen genoegen met de schaduw van hetgeen je zou willen.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

1 Comment

  1. Regien schreef:

    ‘Als je in de wereld van mogelijkheden leeft, bestaat er dan nog slachtofferschap?’ Een zin die jij de meditatiegroep een keer meegaf om over na te denken.
    Nooit heeft Mandela zich slachtoffer gevoeld, zelfs niet tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland.