Wonen bij jezelf
oktober 7, 2018
Aandacht
oktober 27, 2018
Laat alles zien

Bardo: de overgang

De laatste zomerdag zo wordt verwacht. De muggen spelen een laatste spel in de stralende zonneschijn. De Indian Summer wordt deze tijd genoemd: een na – zomer die de overgang naar de herfst mild en vriendelijk maakt. De kans op nostalgie is groot; we willen het liefst de overgang niet door laten gaan en vasthouden wat ons nu zo prettig lijkt.

Bewustzijn op het veranderende aspect in alles, is van wezenlijk belang. We hebben zó de neiging om vast te houden, niet los te laten om op die manier ook het nieuwe niet toe te laten, er geen ruimte voor te hebben.

In het Tibetaans Boeddhisme wordt een overgang een Bardo genoemd. Het zijn subtiele veranderingen die zich ruim van tevoren laten aankondigen. De herfst begint niet met de eerste regendagen maar is in alles al zichtbaar, als je het wilt zien, ruiken en voelen.

De verandering heeft zich al veel eerder aangediend in allerlei sensaties.  Gevoeligheid ontwikkelen op datgene wat verandert, helpt ons om beter met de realiteit om te gaan. Uiteindelijk zijn er voortdurende veranderingen in ons zelf gaande. De Engelsen noemen het de Felt Sense om met aandacht al die veranderingen in ons zelf te ervaren, het met een milde blik gewaar te zijn zonder dat er een interpretatie aan vast zit.

Zen meditatie is een aandacht training. Je leert je bewust te zijn van alles wat zich aandient – zonder oordeel en met een vriendelijke en milde innerlijke blik – waardoor je ego leert om los te laten. Net zoals de boom haar bladeren verliest, en de kieviten wegtrekken omdat het tijd is, zo zouden wij open mogen staan voor datgene wat zich aandient, in zijn aftocht van hetgeen voorbij is en een aankondiging voor het andere, het nieuwe, het prille en nog onzichtbare.

Een zwerm kieviten
Een zwart wit bewegend front
Een aankondiging

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.