Onbaatzuchtige doelmatigheid
december 18, 2023
Het falen van de Mens
januari 23, 2024
Laat alles zien

De essentie van mediteren

Op de drempel van het nieuwe jaar, de kou is in aantocht, de feestdagen zijn voorlopig achter de rug en het donkere van januari laat zich voelen, is het goed om de essentie van het mediteren te belichten. Het is een gevleugelde uitspraak geworden dat we een bepaald moment typeren als een “zen momentje”. Daarmee wordt vaak bedoeld dat de kortstondige situatie als rustig en fijn ervaren werd of dat we verlangen uit een bepaalde drukke situatie weg te kunnen gaan naar meer ontspannen zijn en rust ervaren. Die context wat we als ‘zen momentje’ typeren heeft niet zo veel met mediteren te maken. Het is slechts een van de vele ‘zijnstoestanden’ waarin we als mens kunnen verkeren.

Als we op het kussen plaats nemen, besluiten we om de aandacht heel precies te richten op de in en uitgaande ademhaling. Niet de ademhaling willen veranderen naar diep, vol en rustig maar gewoon alert volgen hoe een en ander verloopt in het lijf. We tellen de uitademhaling van 1 naar 10 om dan weer bij 1 te beginnen. We zitten ontspannen rechtop, de ogen half open en de kin licht naar de borst gebogen. De handen in de mudra van ontvangen.

Gelet het leven dat we geleerd hebben om op die manier te leven, is die ademhaling soms ook onrustig en de geest heeft de neiging om van het ene naar het andere te springen. We kunnen dan moeilijk stil zitten en vinden vijf minuten zazen al heel lang duren. Het is dan aan de orde dat we zonder een oordeel te geven, blijven schouwen en observeren wat gaande is. Gewoon vaststellen dat het zo is.

Comments are closed.