De beperking van taal
januari 22, 2017
Augustusmaand
augustus 15, 2017
Laat alles zien

De kwaliteiten van de Boeddha

Waar je ook komt, je ziet altijd wel ergens een Boeddha staan. Groot, klein, massief of van plastic, de variatie is groot. Deze moderne tuinkabouter spreekt ons klaarblijkelijk zo aan dat wij ons ermee willen omringen. Maar wat zijn dan de kwaliteiten van deze Boeddha? Waar kijken we eigenlijk naar als onze blik dit beeld weet te vangen?

Ik noem het bewust een ‘moderne tuinkabouter’ want het is nog niet zo lang geleden dat in vele tuinen binnen Nederland een of andere vorm van tuin,- of boskabouter stond. Dit mysterieuze schepsel prikkelde ons  magisch bewustzijn; het bracht ons in een soort toverland waarin vele dingen konden gebeuren die in het echte leven vaak onmogelijk bleken te zijn: “Het zijn de kaboutertjes die dit gedaan hebben.”, was een uitroep die regelmatig gehanteerd werd.

Helaas denk ik dat vele Boeddha’s in vele kamers het zelfde lot ondergaan: een magisch beeld over een bewustzijnstoestand wat in het echte leven toch niet te realiseren is. Kijkend naar de Boeddha geven wij daar zeer uiteenlopende kwaliteiten aan. De rode draad is dat het positieve en in balans verkerende eigenschappen zijn die niet veel mensen in het leven ervaren. Zo is het Boeddha beeld ook een voortdurende bron van onvrede over de eigen feitelijke toestand en een wenkend perspectief waar je voortdurend aan herinnerd wordt.

De uitnodiging is om de Boeddha in je zelf te gaan ervaren zonder al te veel verwachtingen maar gewoon zoals het zich laat zien en voelen. Jouw Boeddha kan en mag onrustig, boos, verdrietig of verliefd zijn. Je eigen Boeddha zien wil zeggen dat je ervaart wat er is en niet wat het zou moeten zijn. Boeddha gaat over wakker worden, ervaren wat er is en er vrede mee hebben.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

1 Comment

 1. Regien schreef:

  Houden van jezelf…..Compassie met jezelf hebben…..dat valt nog niks mee, maar ook dat is de Boeddha in jezelf
  Harrie Jekkers schreef het mooie liedje IK HOU VAN MIJ:

  Ik hou van mij, want ik ben te vertrouwen
  Ik hou van mij, van mij kan ik op aan
  Ik hou van mij, op mij kan ik tenminste bouwen

  want ik hou van jou is niet de sleutel tot de ander
  maar ik hou van mij, al klinkt het bot en slecht
  want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars
  als ie ik hou van jou tegen een ander zegt
  Ik hou van mij en ik laat mij nooit meer gaan!