De lege cirkel: een kwestie van niet-iets!

De Os vergeten, de Mens alleen …
oktober 23, 2016
Teruggekeerd naar de oorsprong
november 6, 2016
Laat alles zien

De lege cirkel: een kwestie van niet-iets!

Zweep, touw, os en hoeder zijn onvindbaar

In het 8e plaatje van het verhaal over “Het temmen van de os”, komen we een lege cirkel tegen. Een symbool van verlichting, ook wel de enso genoemd. Het is het symbool van de leegte wat duidt op het loslaten van begrippen, van analyses, van verklaringen, van het zoeken naar iets. Het is de leegte die ontstaat als we het niet meer weten, als de grote twijfel heeft toegeslagen en je gebruikelijke arsenaal van denken niet meer toereikend is. Je kijkt rond en lijkt wel een andere werkelijkheid te ervaren. Er komt een rustige stilte over je heen zonder dat het slaperig wordt. Het is wakker en alert. Het verhoudt zich met een mateloze intensiteit met de dingen rondom. Dingen, gebeurtenissen, handelingen en mensen worden niet langer gemeten omdat er geen maten zijn die hun waarde bepalen. Het oordelend kijken is leeg, de innerlijke stem is stil.

Nico Tydeman schrijft over deze fase: “Er is slechts een intense en intieme omgang met alle dingen(…). De werkelijkheid wordt gekenmerkt door voortdurende nieuwheid want alles wat ontstaat wordt uitgewist om opnieuw te ontstaan”.

In deze fase zie je de onderlinge samenhang van alle dingen. De leegte geeft zoveel ruimte dat je de  wederzijdse afhankelijkheid ziet van alle dingen zonder dat hierdoor iets of iemand gehinderd wordt. Je kijkt om je heen en het is alsof je alles voor het eerst ziet.  Een constant scheppen van de oorsprong, een voortdurende creatie van levenschenkende elementen.

Als we een moment nemen om even niets te doen, scheppen we een ideale situatie om het geruis op de achtergrond in ons bewustzijn te halen. We kunnen dan onrustig worden of weg dromen op een mooie dagdroom. Dat is nog steeds iets doen. Het gaat over niet-iets doen. Zazen is de beoefening om de aandacht te trainen, het denken te neutraliseren en steeds meer wakker te worden voor dat ene moment. Een moment waarop alles nieuw is en ook weer uitgewist wordt. Ervaar het NU.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

3 Comments

 1. Eelco schreef:

  Mooi beschreven.
  Dank je wel

 2. Regien schreef:

  Als ik op het bankje in de tuin zit en de geluiden, de geuren, de eenden en vogels waarneem, is er soms een moment dat mijn denken stilvalt. Is dat een NU-moment?

  • Sjaak schreef:

   Een intense en intieme ontmoeting met wat gaande is. Met een frisse nieuwheid zie en hoor je de eenden. Dan ben je wakker….