Het ervaren van compassie
juni 5, 2016
De liefde heeft altijd een verhaal
juni 19, 2016
Laat alles zien

De ‘Weg’ in kaart gebracht

2015-08-21 BlogDat is de titel van de sesshin, een stilte retraite, die op vrijdag 24 juni om 13.00 uur tot en met zondag 26 juni 13.00 uur in de Zendo van Zen Voorne gehouden gaat worden. De avonden eindigen om 21.30 uur en je slaapt gewoon thuis. De retraite wordt in stilte doorgebracht.  Het is een moment van reflectie, een periode waarbij je stil wordt en in kaart kan brengen waar het heen mag gaan met jouw leven.

Als je ervaring hebt met meditatie en je voelt je in staat om enige tijd stil te zitten – op een kussen, bankje of op een stoel – zal deze sesshin je veel inzicht kunnen brengen over waar jouw spreekwoordelijke weg over gaat. Op welke wijze blijf jij liever hangen in het bekende terwijl het je niet vervult, op welke wijze gaan jouw gedachten ‘spreken’ als je eens iets nieuw wilt gaan proberen. Deze vragen gaan in deze sesshin nadrukkelijk antwoord krijgen. We gaan op onderzoek, in ieder geval om de ‘onwetendheid’ , de slaap,  wakker te schudden.

Een ieder komt in zijn of haar leven veranderingen tegen die al dan niet spannend en risicovol zijn. Op welke wijze kijk jij naar die veranderingen? Is daar een patroon in te herkennen?

Binnen de zen traditie is een sesshin een uit gelezen kans om antwoord op jouw persoonlijke vragen te krijgen. Zen Voorne volgt de Rinzai traditie en binnen de sesshin zal je werken aan een koan. Dat is een vreemde vraag waar je met je rationele denken niet zo makkelijk uit kan komen. De kennis, de wijsheid zal uit een ander deel van jou mogen komen. Daarvoor dien je stil te worden om vanuit die stilte te ervaren wat op komt rijzen. Binnen de zen gebruiken we daar prachtige metaforen voor: de opkomende ochtendschemer, het landschap met de eerste sneeuw, de kersenboom in volle bloei……

Laat je verleiden tot iets moois en goeds voor jezelf. Er zijn nog plaatsen vrij. Meld je aan voor vrijdag 17 juni 2016. Op de site (https://zenvoorne.nl/?page_id=2792) vind je de informatie en het programma, de kosten en de mogelijkheid om in te schrijven.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.