Er is geen tijd meer om te haasten

Verdriet: de krassen op onze ziel
april 10, 2016
Bewust boos zijn is heel gezond
april 24, 2016
Laat alles zien

Er is geen tijd meer om te haasten

Blog 2016-04-17Als je te horen krijgt dat je een dodelijke ziekte hebt en uitbehandeld bent dan is er geen tijd meer om je te haasten. Dan wil je ieder moment vol beleven en het leven in elke porie van je huid opzuigen. Dan mag elk moment een eindeloze ervaring zijn waarin je met alle aandacht het nu vol beleeft. Dan is er geen tijd meer om je blik zo te verontreinigen met oordelend kijken maar schouw je om je heen met eindeloze liefde naar hen die jij dadelijk niet meer zal zien.

Dan ben je ineens in staat om zacht en vol mededogen naast die ander te verkeren zonder last te hebben van alle stekeligheden. Dan kan je ineens zeggen wat al zo lang geleden gezegd had mogen worden. Dan vallen zoveel zaken van je af als niet relevant, niet de moeite waard. Dan kan je in de regen staan met een stille blik, genietend van de ervaring en de intense warmte in je hart. Dan kan het werk en de prestatie ineens ver weg lijken en minder belangrijk. Dan kan het stil op de bank zitten met je lief,  je een diep gevoel van geluk geven.

Wij mensen hebben verbeeldingskracht en zijn in staat om ons in te leven in een situatie die er nog niet is. Gebruik die verbeeldingskracht want ook al weet je het niet: je bent bezig te sterven! Ook al lijkt het leven een theatervoorstelling, er is geen try-out. Dit is de enige voorstelling die je krijgt.

Zazen, zitten in stilte brengt je in de verstilling. Een innerlijke houding waarbij het stil wordt en er alleen maar gewaar zijn is. Een houding ver weg van de haast en onrust. Een voorbereiding op ……

Er is geen tijd meer om je te haasten!

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

3 Comments

 1. Brigitte schreef:

  Om stil van te worden. Waar maken we ons eigenlijk allemaal druk om? Carrière, materialisme, gelijk krijgen dat alles is zo relatief.
  Jammer dat ik altijd eerst weer met mijn neus op de feiten moet worden gedrukt om dit opnieuw te realiseren. Het lukt dan even om alles te relativeren, om vervolgens na verloop van tijd weer over te gaan tot de ‘orde van de dag’. Ik ga nu direct starten om me bezig te houden met wat echt belangrijk voor mij is.

 2. Sjaak schreef:

  Dat is wat de Boeddha ‘ontwaken’ noemt. Wakker worden !

 3. Frans schreef:

  Mooie woorden. Terug gevoerd worden naar de puurheid van het leven. Met terug gevoerd geven we aan dat we er van afgedwaald waren.
  Het is jammer dat je soms eerst een schokkende ervaring nodig hebt om dat bewust te worden. Zo’n ervaring kan wel weer mooi zijn op zich.
  Je wordt je bewust van de betrekkelijkheid van dingen waar je je op dat moment nog druk om maakte. Toch moet je die dingen blijven doen, alleen veranderd voor jouw het belang, de waarde ervan. Ze vullen je leven niet meer.