Totale acceptatie
december 11, 2018
Vluchten verdiept de pijn
januari 6, 2019
Laat alles zien

Even een pauze nemen

We komen in ons leven vaak in situaties terecht die wij niet kunnen beheersen, omstandigheden waarin onze strategieën niet werken. We voelen ons hulpeloos en bevreesd, en doen verwoede pogingen om dat wat er gebeurt te kunnen hanteren.

In de gegeven situaties wordt er iets van ons gevraagd waar we feitelijk geen direct antwoord op hebben. De manier waarop ons zelfbeeld is gevormd, de emotionele situatie waarin wij verkeren, het zijn allemaal factoren die medebepalend zijn hoe wij op dat moment al dan niet gaan handelen.

Gekwetst worden door een ander, een fout maken op je werk, een kind wat niet meer zijn best doet op school, wanneer we emotioneel geladen confrontaties moeten aangaan, herhalen we in gedachten steeds nerveus wat we allemaal willen zeggen en bedenken allerlei strategieën.

Hoe banger we zijn om te falen, hoe krampachtiger ons lichaam en onze geest werken. We komen terecht in het Default Mode Network (DMN), een gebied in de hersenen (neocortex gebied) wat vooral actief wordt als we ogenschijnlijk niets aan het doen zijn.  Een drietal gebieden in het nadenkende deel van de hersenen die ons laten plannen, het verleden gebruiken om toekomstige situaties uit te laten stippelen. Het default mode network is juist als we niets doen uiterst actief en geeft ons het gevoel dat we een druk hoofd hebben, vol zitten met rondtollende gedachten en ons in een staat van alertheid houdt. Het lijkt alsof je niet tot rust kan komen en een zekere gejaagdheid neemt bezit van je.

Om deze activiteiten te doen ophouden is het nodig dat wij een pauze inlassen, een moment nemen om de aandacht te richten op de direct gevoelde ervaring. Het is een meditatieve houding die afstand creëert en ons in staat stelt om te schouwen, waar te nemen wat gaande is. Dat is lastig om te doen want het liefste vragen we bij de dokter om een pil die dat nare gevoel doet stoppen. Het vervelende is dat we steeds meer nodig hebben van hetgeen ons even van dat gejaagde gevoel af houdt.

Tijdens een pauze onderbreken we een activiteit en nemen we even afstand van het doel waarnaar we op weg zijn. Die pauze kan een meditatief moment zijn op je werk, een wandeling door de regen, een retraite of een sabbatical van een jaar.

Tijdens een pauze zijn we volledig aanwezig, aandachtig, en vaak zitten we even rustig zonder ons te bewegen. De blik naar binnen gericht, de adem als richtsnoer volgend, de lichamelijke sensaties voelen en waarnemen, ervaren door welke beelden, emoties en gedachten we worden voortgedreven. Een pauze om te ervaren en te zien wat gaande is met een zachte en vriendelijke innerlijke blik. Je eigen verhaal onder ogen komen en zien hoe je erin vast zit, gevangen in een trance van onwaardigheid.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.