Alle dagen zen
april 8, 2018
Maken van een parachute
april 25, 2018
Laat alles zien

Gefilterde werkelijkheid

Het wordt in de huidige tijd steeds moeilijker om vast te stellen wat waar is en wat niet. Het lijkt dan alsof het komt doordat we in de cyberachtige werkelijkheid kunnen strooien met gemanipuleerde bronnen en steeds beter in staat zijn om de ander te misleiden met non informatie. Het zouden de Russen, de Koreanen of de Chinezen zijn die dit met name doen. Weer in een ander betoog valt te lezen dat juist de heer Trump meester is in het verdraaien van de waarheid. Kern van de zaak is dat het lijkt alsof wij juist nu in een tijd leven dat we de nieuwsbronnen lastig kunnen vertrouwen. Wat nu waar lijkt te zijn, blijkt later toch anders in elkaar te zitten. Is dit nu werkelijk nieuw voor ons? Komen wij dan uit een tijd waarin de waarheid makkelijker gevonden kon worden? Was het filter waarmee wij naar de wereld keken dan vroeger anders dan nu?

Laten we eens kijken wat Joko Beck in Alle dagen Zen hierop te zeggen heeft.

We moeten aandachtig zijn voor het huidige moment, de totaliteit van wat er nu op dit moment gebeurt. En de reden dat we niet aandachtig willen zijn, is omdat het niet altijd even plezierig is. Het komt ons niet zo goed uit. Als mensen hebben wij een geest die kan denken. We herinneren ons de pijnlijke zaken. We dromen voortdurend over de toekomst, over de fijne dingen die we zullen krijgen, of die ons zullen overkomen. Dus alles wat er in het heden gebeurt, wordt daar doorheen gefilterd: Dat vind ik niet leuk. Dat hoef ik niet te horen. En ik kan het net zo goed gewoon vergeten en gaan dromen over wat er gaat gebeuren. Dat gaat voortdurend zo door: malen, malen en maar door malen…”

Dat filter geeft ons een andere werkelijkheid. Een wereld die voor ons echt lijkt en werkelijk bestaat. Zen leert ons dat dit een illusie is. We kunnen de waarheid niet kennen, we kunnen niet de wereld in zijn geheel waarnemen zoals die is: die wereld bestaat niet.

Joko Beck zegt hierover:
Verlichting is niet iets wat je bereikt. Het is de afwezigheid van iets.”

Zen meditatie is je leven uit dromenland brengen en naar de onmetelijke realiteit gaan die is.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.