Passie en gedrevenheid
december 5, 2017
Voornemens
januari 2, 2018
Laat alles zien

Gelijk willen hebben

Allemaal hebben we in ons een overtuiging over hoe het zit, over een kwestie op het werk of in de relatie. Ons ego heeft heel vaak de regie over de wijze waarop wij met die overtuiging naar buiten komen, het aan de ander voor leggen dan wel het achterhouden en van binnen een dialoog voeren. Heel vaak gaan de conflicten tussen mensen over die overtuigingen over hoe het zit, over de waarden die al dan niet gerespecteerd worden.

We willen gelijk hebben, gehoord worden en het gevoel krijgen dat de ander ons in die mening respecteert.  Dat verlangen is de bron voor het ego om strijd te voeren op allerlei manieren: hard en bruut, ingetogen met een kille stilte of het slachtoffer wordt zichtbaar aan de ander, die dan hopelijk schuld voelt en ander gedrag gaat vertonen.  Allemaal manieren voor het ego om te overleven. Handig? Nee, niet echt. Lastig om te laten? Ja, erg moeilijk. De moeite waard om te blijven onderzoeken en te doen? Ja, randvoorwaarde voor geluk!

Wat zegt Haemin Sunim hierover:
“Wees in plaats van de slimste mens in de buurt die al snel kritiek heeft op anderen, de hartelijke vriend die mensen samenbrengt en dingen deelt. Wees de gevoelige buur, in staat om het lijden van anderen aan te voelen.

Als ik iemand wil overtuigen luister ik eerst aandachtig en probeer hem te begrijpen. Zelfs al heb ik gelijk, mensen kunnen niet overtuigd worden als ze zich niet gehoord en gerespecteerd voelen.

Veel conflicten in ons leven kunnen worden opgelost als we ons in de ander verplaatsen. Probeer de dingen vanuit hun perspectief te zien. Als je alleen je eigen standpunt ziet, ben je niet anders dan een kind.

Als je kwaad wordt wanneer je over goed en kwaadspreekt, heeft je woedende stem je verlies al toegegeven.”

Sunim leert ons bewust te worden van de strijd die het ego nodig heeft om te overleven, om niet te veranderen, niet toe te geven, geen zekerheden los te laten. De vraag is of dit ons geluk dichterbij brengt.
Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Uit: Rust vinden in een drukke wereld van Haemin Sunim

Comments are closed.