Wat te doen bij energielekken?
mei 22, 2016
Het ervaren van compassie
juni 5, 2016
Laat alles zien

Go for it

Foto: Hans Troost

Foto: Hans Troost

Het valt mij op dat via de media maar ook onderling in diverse gesprekken de term “Go for it” zo vaak opduikelt. Het lijkt een bijna dwingend advies en appèl  om alles uit het leven te halen omdat het anders somberheid troef zal zijn. “Je moet je kop niet laten hangen, gewoon Go for it”

Er bestaat inderdaad een bevolkingslaag die op deze manier een zekere voldoening uit het leven haalt omdat ze gezegend zijn met voldoende inkomen, gezondheid en warme liefdevolle relaties. Ook zijn er genoeg mensen te vinden die dit alles niet ervaren maar toch een gelukkig leven leiden. Niets aan de hand zou je zeggen. Toch wel! De oproep om ervoor te gaan, er alles uit te halen, heeft een bepaalde hijgerigheid en brengt een grijpbeweging tot stand. Een grijpen naar hetgeen je verlangt waardoor je kan ervaren dat je er alles uit haalt. Een begeertevol grijpen naar…..

En dan merk je dat het jou niet gelukt is om er alles uit te halen. Je herkent dat patroon in je leven want dat zeiden je ouders ook al toen ze jouw wijze van leren beoordeelden. Het gevolg hiervan is vaak dat je een zekere gelatenheid ontwikkelt met de daarbij horende sombere gedachten of wellicht boze en gefrustreerde gedragingen. Je voelt je ontevreden en bepaalt niet gelukkig. Je schrijft het huidige gevoel en de daarbij horende stemming helemaal aan jezelf toe want zoals de slogan zegt: “Go for it”! En dat – zo vind je zelf – heb je onvoldoende gedaan.

Is dit een onderdeel van deze tijd? Hebben we nu echt het beeld voor ogen dat een ieder voldoende toegerust is om alles uit het leven te halen? Wat moet je eigenlijk uit het leven halen om een gevoel van geluk te ervaren? Hoe voorkom je dat je zelf het gevoel hebt tot de mislukkelingen te behoren? Is de oproep om er alles uit te halen wel redelijk voor moeder natuur, de dieren, de aarde, het duurzaam geluk?”

Ik zit buiten in zazen in mijn tuin, het is licht aan het worden, de vogels starten hun dag, onze kater loopt tegen mij aan en ik adem. Volle teugen haal ik adem. Is dit Go for it?

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

3 Comments

 1. Anoniem schreef:

  Vooruitgaan in het leven omdat alles om ons heen voortdurend veranderd. Maar stilstaan bij wat er nu is, dankbaar zijn voor wat er geweest is en wat mij heeft gebracht tot wat er nu is: daar sta ik regelmatig bij stil. Als ik zit op mijn kussen, ben ik dankbaar voor de mooie momenten maar zeker ook voor de moeilijke momenten in mijn leven die er zijn geweest en die mij hebben gemaakt tot hoe ik nu in het leven sta: het geeft mij een rijk gevoel. Dat is voor mij “go for it” elke dag begroet ik als een nieuw begin, een dag met nieuwe kansen, belevenissen met de mensen om mij heen. Daarbij proberen open te staan voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden en leermomenten.

 2. Regien schreef:

  Wat moet je uit je leven halen om een gevoel van geluk te voelen?
  – Midden in de nacht wakker worden en de Nachtegaal horen
  – De bermen vol met bloeiend Fluitenkruid
  – Naar de eendjes met mijn kleindochter.
  – Nog net op tijd op het strand om de zon onder te zien gaan.
  Allemaal ‘kleine’ dingen, maar groot gevoel van geluk.
  De grote dingen, grote dromen…..ooit misschien.