Gun jezelf een doel
oktober 2, 2015
De dood valt altijd binnen
oktober 16, 2015
Laat alles zien

Goed voelen om je goed te voelen

Foto: Kees van Es

Leven uit je hoofd – ik denk dus ik besta – betekent in vele gevallen dat je je eigen lichaam niet meer voelt. Uiteindelijk is dat een ongezonde situatie. Lichaam en geest staan naadloos met elkaar in verbinding en juist ons eigen lichaam kan ons veel vertellen over hoe het feitelijk met ons gaat. Soms zitten we zo in een flow van ‘moeten en willen’ dat we geen contact meer hebben met de huidige situatie binnen ons eigen lichaam. We hebben als het ware de signaleringsfunctie afgezet.

Wellicht is er vaak hoofdpijn of pijn in de rug, nek of schouders dan wel dat de stofwisseling, onze darmen, gaan protesteren. Allemaal klachten die nogal stress gerelateerd kunnen zijn. Grijpen naar de tube, de strip met pillen of gewoon even een borrel om de boel even tot rust te brengen is voor velen een gewone beweging. Voor een tijdelijke situatie kan het een heilzame oplossing zijn, echter vaak zie je dat het een afhankelijkheid wordt en dat daarmee de signaalfunctie van het lichaam ontkend wordt.

Lichaamsbewustzijn is daarom erg belangrijk; we dienen goed te kunnen voelen om te weten wat er speelt. Willen we ons goed voelen, lekker in je vel zitten, dan is de eerste stap om aandacht te richten naar wat binnen je lijf aan de hand is. De observatie van je lichaam, noem het een regelmatige bodyscan, geeft je informatie over aandachtsgebieden, plekken in je lijf die onder druk staan. Het is dan aan jou om te onderzoeken waar die druk vandaan komt.

In die zin spelen lichaam en geest een voortdurende dans met elkaar. Jezelf leren kennen is daarom zo belangrijk omdat we een bijna natuurlijke neiging hebben om de last die we ervaren extern te maken, buiten ons neer te leggen. Het is die leidinggevende die deze spanning en hoofdpijn veroorzaakt, het is de hoge werkdruk die mijn schouders pijn laten doen, het is dat lastige kind die maakt dat ik hondsmoe ben, het zijn mijn ouders die maken dat ik mezelf voorbij ren ….

Er zal vast ook een kern van waarheid in je aanklacht zitten maar daar los je het niet mee op. Het leven vraagt op dat moment van jou een ander antwoord dan je gewend bent te geven. Binnen de Zen en de Mindfulness zeggen wij dan dat je gehinderd wordt door je eigen opvattingen, meningen en gewoontepatronen. Onderzoek ze en bekijk of er dwingende regels tussen zitten die maken dat je in bepaalde omstandigheden eigenlijk geen keuze ervaart. Je dient wel zo te reageren omdat er anders een rot gevoel ontstaat, bijvoorbeeld schuld of onzekerheid. Zen en Mindfulness pogen je te helpen in het verkrijgen van meer keuzevrijheid. Een belangrijk begin is dat je leert en jezelf traint om je lijf te leren kennen en bewust te worden. Goed voelen om je goed te voelen!

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

4 Comments

 1. Anoniem schreef:

  Mooie samenvatting !

 2. Regien schreef:

  Fietsen is voor mij meestal de beste remedie tegen al die malende gedachten en lichamelijk pijntjes. Ik fiets de stramheid uit mijn lijf en word leeg in mijn hoofd.
  Maar los ik hiermee ook de oorzaak op?

 3. Anoniem schreef:

  Om goed voor jezelf te zorgen, is het van belang om geestelijk en lichamelijk in evenwicht te zijn.
  Maar hoe doe je dat? Afleiding zoeken? Een gezellig uitje met je vrienden? Een vakantie met je geliefde? Erop uittrekken in de natuur: wandelen, fietsen, joggen; om zo afstand te nemen van je drukke baan, je zorg voor je gezin of wat dan ook.
  En omdat alles om je heen voortdurend verandert, helpt het mij om regelmatig een stapje terug te nemen; stil zijn, stil zitten om zo ruimte te maken voor al mijn voelen, gevoelens en gedachten die er elke dag zijn. En soms begrijp ik gebeurtenissen, mijzelf en anderen dan beter.