Ik zie je
januari 13, 2019
De weg naar geluk
januari 27, 2019
Laat alles zien

Het afpellen van de ui

In ons leven gebeuren voortdurend situaties die ons raken, emotioneel maken en een reactie veroorzaken. De zintuiglijke waarneming maakt een herinnering wakker – onze gevoeligheid wordt geraakt – en we reageren volgens een in ons vastgelegd patroon.

Binnen de zen proberen we dit proces gewaar te zijn; we trainen ons in een reflecterende en observerende innerlijke houding waardoor we door gaan krijgen wat de waarneming binnen in ons allemaal in beweging zet.

We komen dan oude gevoeligheden tegen, onderdelen van ons ego, waardoor we bemerken dat we in een vast stramien reageren. De eerste observatie gaat over het bemerken van dit actie-reactie proces en het gewaar worden op welke wijze het lichaam in een andere staat gebracht wordt.

We proberen dit proces van reflectie in een liefdevolle vriendelijkheid te laten voltrekken; jezelf niet veroordelend maar doorzien waar de reactie vandaan komt en hoe alles in je lichaam verandert en op haar manier inzet op een handeling.

De eerste observatie gaat over dat proces maar binnen de zen is de uitnodiging om verder te kijken en daar nooit meer mee op te houden. De eerste reactie die komt is een reactie van het ego; een overlevingsreactie om de daar onder liggende pijn niet te hoeven voelen. Kijk je in een milde vriendelijkheid verder dan ervaar je dat onder je emotionele reactie ook een ander gevoel schuilgaat. Het is het onderliggende gevoel dat je ervaart waardoor je op een emotionele manier reageert.

Een gevoel van afwijzing wordt een felle en aanvallende emotionele reactie; een gevoel van angst kan een afstandelijke (fysiek verstarrende) en mentale reactie van nonchalance veroorzaken; een gevoel van schaamte kan een verstilde en teruggetrokken, ongeïnteresseerde houding veroorzaken; een gevoel van teleurstelling kan een reactie van jezelf wegcijferen en ogenschijnlijke vriendelijkheid teweegbrengen.

Dat wat buiten ons plaats vindt, veroorzaakt op diverse lagen allerlei reacties. Vanuit een totale acceptatie kunnen we afpellen wat in ons geraakt wordt. Daarvoor hebben we een pauze nodig die ons in staat stelt vanuit de stilte de gelaagdheid in onszelf waar te nemen.

Zen traint de mogelijkheid om dit proces in aandacht te volgen, afstand daarvan te nemen zodat je meer en meer kan worden wie je in je oorspronkelijke natuur feitelijk bent.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

 

Comments are closed.