Het zien van de os
september 11, 2016
De Os vergeten, de Mens alleen …
oktober 23, 2016
Laat alles zien

Het vangen van de os

2016-09-18 BlogHet bewustzijn heeft een oorspronkelijke geestelijke kwaliteit, noem het boeddha-natuur, wijsheid, god-in-mij of de os. Om dit bewustzijn in toom te houden is erg lastig en moeilijk. Telkens schiet het bewustzijn van het ene naar het andere. Onbedwingbaar aangetrokken door de duizenden dingen.

Spiritueel gezien, wordt dit gevecht om je oorspronkelijke natuur, de os, in bedwang te houden nooit gevoerd met anderen of omstandigheden. Je zou kunnen zeggen dat het gevecht gecreëerd wordt op het moment dat de os elders gezocht wordt. In deze wereld zijn zoveel verleidingen waar we bevrediging kunnen zoeken dat de aandacht daar veelal op gericht is. Het kan gaan over de ambitie in het werk of de vele vormen van bourgondisch leven, sociale media die alle aandacht op eist, kortom je kan zomaar een leven leiden zonder dat je bewust bezig bent met je geestelijk leven. Jezelf vragen stelt of dit het is wat je wilt, of het overeen komt met de belangrijke waarden die jij hebt gekozen in het leven.

In dat verband schrijft Nico Tydeman over de strijd van het bestaan: “deze kent slechts de overwinning toe aan degene die verliest.” Het gaat over de overgave aan het leven. Hij schrijft: “wie een bevrijd en bevrijdend mens wil zijn, zal ook stuiten op de voortdurende beperkingen, het onvermogen om dit ideaal te realiseren.” Wie zijn waarden nastreeft, bijvoorbeeld eerlijkheid, zal steeds meer gaan inzien dat er vele momenten zijn dat dit niet lukt. Dan de moed vinden om door te gaan en vast te houden met toewijding. Telkens weer zitten in stilte om dat bewustzijn in je zelf op te roepen. De zazen verweven in alle handelingen.

De oproep is om gewoon te gaan zitten. Op je kussen, het bankje of op een stoel. Zitten in stilte en je adem volgen, alert op alles wat gaande is. De os is gevangen.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

1 Comment

  1. Anoniem schreef:

    Het voelt vaak zo dubbel…aan de ene kant wil ik leven in het NU, met aandacht de dagelijkse dingen doen … en aan de andere kant wil ik bewust in het leven staan, staan voor wat ik belangrijke waarden vind in het leven.