De liefde heeft altijd een verhaal
juni 19, 2016
Zoeken naar de os
augustus 30, 2016
Laat alles zien

Het vangen van de os

2016-08-21 blogOp 15 augustus zijn de zen lessen weer begonnen. In de zendo – de meditatie ruimte in de boerderij Op Aarde – zijn in de vakantie periode twee grote schilderijen opgehangen over het volgen en realiseren van  wat genoemd wordt in vele tradities: “het pad”. Het is de spreekwoordelijke weg die de zoekende mens heeft te gaan binnen de zen boeddhistische traditie. Het is een soort stripverhaal van 10 kleine icoontjes die elk op zich een verhaal en ervaring uit beelden.

Een Chinese zen meester uit de 12e eeuw is de meest bekende uitvoering; op de plaatjes van deze oude zen meester zijn de 10 iconen van Zen Voorne gebaseerd. Ze worden ‘Het temmen van de os’ genoemd. De os – in die tijd een heilig dier – staat symbool voor de oorspronkelijke natuur van de mens. Een bewustzijnstoestand die wij als mens in de loop van ons leven kwijtraken.

Binnen de zen traditie houden wij ons bezig met het stilvallen – het niet-iets doen – waardoor een glimp van die oorspronkelijke natuur als een voorzichtige zonnestraal ervaren kan worden. Als het denken weer begint – over de ervaring of over andere zaken – glijden weer wolken voor de zon en is de zonnestraal weer weg. Je weet wel dat de zon er is maar je ervaart hem door de wolken niet meer. Zo is het zoeken naar de os het eerste plaatje. Je hebt weet van iets dat je niet kan benoemen en op een bepaalde manier mist en kwijt bent geraakt.

Je komt het tegen bij mensen die in een bepaalde onrust verkeren, een gemis ervaren zonder te weten wat zij nu juist missen. Om dit gevoel weg te houden kunnen wij ons zeer druk maken met van alles in het werk, binnen de relatie of in een uitbundig bourgondisch leven;  kortom deze wereld geeft alle kansen om dat gevoel  van onrust en ongemak weg te drukken en op de achtergrond te houden.

Maar dan op een gegeven moment helpt dat alles niet meer en komt dat gevoel van onrust en ongemak nadrukkelijker in het bewustzijn. Dan ga je zoeken en probeer je een weg te vinden om tot een zekere rust en een gevoel van geluk te geraken. Daar gaat het verhaal van ‘Het temmen van de os’ over.

De komende weken zal ik de 10 plaatjes die de spreekwoordelijke weg uitbeelden gaan behandelen. Een route kaart, een kaart naar je bestemming. Maar net als bij een landkaart naar je favoriete vakantieland, geeft de routekaart slechts informatie maar geen enkele indruk hoe het daar feitelijk is. Dat zal je zelf moeten ervaren. Het is immers jouw pad!

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.