De ganzen vliegen
augustus 21, 2015
Probeer het eens niet te weten
september 4, 2015
Laat alles zien

Hoeveel liefde kan je aan?

Foto: Kees van Es

De kring sluit zich steeds
Als de zee een graf wordt.
Hoeveel liefde kan je aan?

Het denken als uitvlucht
Voor een lastig dilemma
Hoeveel liefde kan je aan?

Geloof, hoop en liefde
Als een ouderwets sjabloon
Vergeten en in de kast gelegd
Hoeveel liefde kan je aan?

Als je dan buiten de kring valt
Zonder enig politiek gevoel
Alleen de lange weg afloopt
Hoeveel liefde kan je aan?

Dan kom je in je eigen kring
Met eerwraak als sjabloon
Wat doe je dan in alle eenvoud?
Hoeveel liefde kan je aan?

Als kring een kring is
Met ieders zijn eigen sjabloon
Waar zit dan nog het verschil?
Dan nog is de vraag

Hoeveel liefde kan je aan?

(Sjaak Ruivenkamp – Zen leraar)

Binnen de zen training proberen we onszelf te leren kennen om van daaruit steeds betere eigen keuzes te gaan maken. Als je binnen die training je denken los leert te laten, kan de indruk van de waarneming onbelemmerd binnen komen en tot een unieke ervaring leiden. Noem het een soort van verlichting. Soms deel je dat met anderen en dan is er een grote verbondenheid. Je ziet dat in de muziek, sport en ook in relaties. Binnen die kring kunnen we dan liefde ervaren. Nog wel uniek voor die kring, die groep. Zo leven we in groepen, in kringen en lukt het af en toe iets van liefde te ervaren voor onze eigen kring. Hoeveel liefde kan je aan?

De zen training is een poging om die kring steeds groter te maken. Een meedogende en liefdevolle kring. Je loopt dan tegen belemmeringen aan. Je hebt opvattingen die maken dat je in bepaalde situaties afstand houdt. Ons denken is zo gebouwd dat we ons eigen gelijk blijven zien. Het is daarom dat dit denken gekend mag worden. Tegen het licht wordt gehouden zodat het licht erdoor kan. Dan schep je ruimte, lege niet ingevulde ruimte. Dan borrelt als vanzelf de liefde omhoog naar ons hart. Hoeveel liefde kan jij aan?

4 Comments

 1. Tamara schreef:

  Ik moest hem een paar keer lezen, maar ik begrijp ‘m.

 2. Regien schreef:

  “Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen
  voordat je het kunt zijn” LOESJE!

  In mijn gewone dagelijkse leven zit ik in verschillende ‘kringen’. Sommige ‘kringen’ voelen als een warm bad en hoef ik mezelf niet tegen te komen om mezelf te zijn. In zo’n comfort-zone-kring zou ik wel altijd willen zitten.
  Maar de werkelijkheid is anders.
  In andere ‘kringen’, mijn werkkring bijvoorbeeld moet ik me steeds weer bewijzen of…..denk ik dat dat moet? Mooi inzicht Sjaak dat ik mijn denken tegen het licht kan houden zodat het licht er doorheen kan laten schijnen. En dan kan ik misschien in elke kring waarin ik verkeer mezelf zijn! Een eye-opener!