Vergeving
augustus 27, 2017
Druk jezelf uit in schrijven
september 18, 2017
Laat alles zien

Inner fire

Om te kunnen doen waar je echt goed in bent, op een wijze die we ook typeren met het woord ‘flow’, is het noodzakelijk dat je in contact bent met je zogenaamde ‘inner fire’. Een innerlijke houding en bewustzijnstoestand waar het denken over verwachtingen, angsten, verlangens weg is gevallen. Een toestand waarin je vanuit een blije spontaniteit gewoon ‘je ding doet’.

Binnen de zen noemen we dat ‘leven met een open hart’. Hoe kan het toch dat we daar zo naar verlangen en dat het best wel lastig kan zijn om in die spontaniteit je leven te leiden. Terwijl je kan zeggen dat een ieder die innerlijke drive heeft en daar verbonden mee kan zijn. De ervaring is echter dat deze flow, drive of hoe je het ook noemen wilt, op slot en bekneld zit.

Jeroen Witkam geeft in zijn boek ‘zitten in stilte’ aan dat die verstorende emoties in ons, zoals angsten, woede, onzekerheid, verveling, twijfel en schuldgevoel, feitelijk een verwrongen weerspiegeling van eigenschappen zijn – hij noemt het goddelijke eigenschappen – die behoren bij die flow, drive en inner fire.

Verwrongen weerspiegelingen zijn ons door het leven zoals wij dat voorgeleefd hebben gekregen en ook zelf hebben ervaren, aangereikt en deel van onze persoonlijkheid geworden.

 Ik ben bang voor verbinding met de ander daarom zorg ik dat ik in de regie blijf en de afstand zelf kan regelen
of
de kwetsbaarheid kan en mag ik niet laten zien dus ben ik heel vaak kwaad en hoef ik niet vanuit mededogen zacht te worden
of
stilte is vervelend want dan ga ik nadenken over mezelf dus zorg ik dat ik de verveling verdrijf door van alles en nog wat of ik voel mezelf zo schuldig aan het mislukken, het falen terwijl het vergeven van mezelf of de ander daardoor moeilijk in beeld komt.

Angst mag doorleefd worden naar innerlijke moed; woede is bestemd om zich te verbinden met het mededogen; schuld vraagt om het toelaten van de vergeving; bij twijfel gaat het over weten dat het goed is en de verveling dient overwonnen te worden zodat een schouwende blik naar binnen gebracht kan worden.

In die zin zijn onze emotionele hindernissen de routekaart naar de eigen inner fire, de flow en je drive. Het kan je zomaar gebeuren dat je ‘aangeraakt’ wordt door iets of iemand en dat het binnenkomt in je diepste oorsprong. Dan vallen al die hindernissen weg en ervaar je iets nieuws. Dan kan je ineens kijken en blijven kijken in de ogen van de ander, dan is de angst, de schuld, de woede weggevallen en is er een kinderlijke vrijheid. Vanuit die staat de wereld betreden; daar gaat het om.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

1 Comment

  1. claudia schreef:

    mooi geschreven, niet makkelijk maar meer dan de moeite waard om ervoor te gaan