Je leven als de eetkom van de Boeddha

De zwerver en het juweel
oktober 13, 2019
De sirenen van de onvrede
oktober 27, 2019
Laat alles zien

Je leven als de eetkom van de Boeddha

In de tijd van de Boeddha hadden de monniken één grote kom bij zich als ze om voedsel gingen bedelen. Deze eetkom wordt in het Japans ‘Oryoki’ genoemd en het betekent: ‘er past precies genoeg in’. Nu nog wordt deze eetkom gebruikt om precies genoeg te eten en daar Mindful van te genieten.

De diepere betekenis is dat ‘dit-lichaam-en-deze geest’, zoals het is, jouw lichaam-en-geest, ook Oryoki is, de eetkom van de Boeddha. Jouw leven is de eetkom van de Boeddha en het voedsel van je leven is alles wat er gebeurt, zelfs de dingen waarvan je je niet bewust bent. Ons bewustzijn van het leven is erg beperkt; we zien echt maar een tipje van de ijsberg. En toch zit er altijd precies genoeg in je leven.

Alles wat er in je leven gebeurt is de leer, de Dharma. Als we op die manier naar ons leven kijken, kunnen we niks wat er gebeurt als toeval zien. Helle Haasse schreef in een van haar gedichten: “Alles in het leven is een oproep om met hart en ziel te functioneren”.  Dat is waar Oryoki over gaat.

Hoe ben je hier gekomen, op dit moment in tijd en ruimte? Wat was daarvoor nodig? We kunnen slechts enkele van die krachten kennen, omdat je het karmische resultaat bent van alles wat in het verleden gebeurd is. Alles. Dus om te komen waar je nu bent, was precies dat nodig wat jíj nodig had om hier te komen. Dit moment zoals het is, is Dharma: perfect en compleet als het totale karma van elk van ons.

Zazen helpt ons het ongemak wat in ons leven zich voor doet, niet weg te duwen, ertegen te vechten maar het te betreden, het te leren kennen in al zijn gedaanten waarin het zich voordoet. Door zazen kunnen we de zoekende geest tot rust brengen. Dan kunnen we gewoon alleen maar zijn. Het gaat er niet over om je in te spannen om de geest tot rust te brengen, gewoon zijn met alles wat er is. Betreed datgene wat zich aandient.

Door het begrip Oryoki, leren we het leven te aanvaarden zoals het zich aandient. Leren we te doorgronden dat alles een karmisch resultaat is van hetgeen in het verleden heeft plaats gevonden. In zazen leren we op te houden met hunkeren, te vechten en van alles te willen; dat wat zich aandient is Oryoki: precies genoeg, helemaal compleet.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

2 Comments

  1. Hélène schreef:

    Bij mij kwam de spreuk na het lezen van de blog weer boven van een gedicht van M. Bril.

    De kunst is zo te leven dat het je overkomt….

    • Sjaak Ruivenkamp schreef:

      Met een kinderlijke verwondering en nieuwsgierigheid…. zo te leven met alles wat je weet en kent, zonder voorkeuren of afkeren.