Twee waarheden
juni 20, 2023
Overgave
juli 11, 2023
Laat alles zien

Kersenbloesem

De laatste avonden hebben we veel gesproken over wat ons raakt en in beroering brengt. We hebben gezien dat bij actuele onderwerpen we heel makkelijk in een oordeel schieten zonder het besef te voelen dat we feitelijk niet voldoende weten wat werkelijk speelt. Het ‘niet weten’ is binnen de zen filosofie niet een poging om je gekunsteld ‘klein’ neer te zetten maar is gebaseerd op een diep besef van de onderlinge afhankelijkheid van alles. Niets bestaat op zichzelf. Wij, de Mens, kunnen niet de totale complexiteit doorzien en zijn daarmee ongeduldig en gericht op afbakenen zodat we toch een mening, een opvatting kunnen vormen.

Ikkyu, een zenmeester uit het Japan van de 15e eeuw, was een uitzonderlijke zenmeester. Hij liet zich niet vangen door het systeem van de zen kloosters; in die tijd was daar veel corruptie en verrijking door middel van frauduleus gedrag. Hij was een rebel en leefde met passie. Hij verkoos het zwervende bestaan als bedelmonnik boven het leven in een klooster. Na zijn veertigste werd hij toch gevraagd om abt te worden van een klooster; na tien dagen gaf hij het op en trok hij weer de wereld in. Hij liet een gedicht achter: “Tien dagen in deze tempel en mijn geest is in grote verwarring geraakt, mijn voeten verstrikt in ambtenarij; mocht je mij op een goede dag willen opzoeken, probeer de vismarkt, de kroeg of het bordeel.”

Het grootste deel van zijn leven zwierf hij door het land en gaf hij les aan de ‘gewone mens’ wat in die tijd opmerkelijk was want de leraren waren juist alleen op de hogere klassen gericht. Ikkyu was ook een uitzonderlijke dichter. Hij schreef een indrukwekkende dichtregel:

“Breek je een kersenboom open dan vind je geen bloemen
maar de zachte lentewind laat duizenden bloesems bloeien”

Mijn vraag is de volgende: maak dit gedicht af op je eigen manier waarmee je uitdrukt wat deze twee regels voor jou betekenen en neem deze mee naar de zendo op woensdag 5 juli 2023.

Comments are closed.