Teruggekeerd naar de oorsprong
november 6, 2016
Stil staan om bewust te worden
november 20, 2016
Laat alles zien

Met lege handen naar de markt

2016-11-13 Blog“Als een zwerver naar de markt, met modder en stof overdekt, stralende ogen,  brede lach. Er is geen behoefte aan de wonderen en de magische krachten van de goden. Een ontbladerde boom die hij aanraakt staat terstond in volle bloei.”

Deze tekst staat bij het 12e -eeuws verhaal “Het temmen van de Os”, prachtig beschreven in het boekje van Nico Tydeman, zenmeester in Amsterdam. De reden waarom ik deze tekst in het geheel neerschrijf is omdat deze week Leonard Cohen is overleden. Een man die menig uur in zazen op het kussen heeft doorgebracht; een man die als geen ander in staat was om met zijn teksten en stemgeluid de harten van anderen te raken en in volle bloei te plaatsen. Een naakte man, zonder rang of stand, doorleefd, en vol van hart. Als er één zanger was die met lege handen het podium betrad dan was het Cohen. Simpel en direct, helder als glas en als het zwaard van Maitreya door alle conventies heen snijdend.

In zijn laatste album en daarbij de titelsong: “You want it darker”, geeft Cohen ons een laatste Teisho. In zijn woorden ‘Hineni, hineni, I’m ready my Lord’, laat hij zien wat het is om in overgave te leven, ziek te worden en te sterven. Hineni betekent niet alleen luisteren maar ook de wil, de intentie om het te doen. Zen gaat over ervaren, handelen en doen. Cohen was een zen monnik. Hineni is een uitroep van zoiets als: “hier ben ik, ik sta tot uw beschikking. Ik sta klaar en ben bereid om te horen en te doen. Bereid tot volledige overgave.” Op deze manier leven is het temmen van de os. Het is een absolute vorm van aanwezigheid en daarin laat Leonard Cohen zijn Boeddha-natuur zien.

Met lege handen naar de markt, stralende ogen, brede lach, een reis van een man die met een milde blik kon kijken naar de wereld, daar de illusies in herkende, er van hield maar er niet aan gehecht raakte. Hij raakte je en trok weer verder, je achterlatend met een hoofd vol verwarring.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

2 Comments

  1. Regien schreef:

    Wat een mooi In Memoriam over Leonard Cohen. Dat uitgerekend hij overlijdt in de week van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik heb nog een lange reis te gaan voordat ik met een milde blik naar de wereld van Trump kan kijken. Voorlopig is er alleen maar verwarring.