Acceptatie en toch ingrijpen
mei 5, 2019
Zen: zijn met vergankelijkheid
juni 2, 2019
Laat alles zien

Onze ware natuur

Een oude Indiase legende, verhaalt over een muskushert dat in de frisse lentelucht een mysterieus, hemels aroma ontwaart. Het draagt de belofte van vrede, schoonheid en liefde en verleidt hem ernaar op zoek te gaan.

Het dier wil de bron van deze heerlijke geur vinden en gaat op weg, bereid naar alle uithoeken te reizen. Hij beklimt gevaarlijke, besneeuwde bergtoppen, zoekt zijn weg door dampige regenwouden en trekt door verlaten woestijnvlakten waar geen einde aan lijkt te komen.

Waar hij ook komt, hij ruikt die heerlijke geur, zwak maar onmiskenbaar. Na jaren van zoeken komt zijn einde: het muskushert stort uitgeput ter aarde. In de val boort zijn gewei zich in zijn buik en plotseling is de lucht vervuld van het hemels aroma.

Terwijl hij stervend op de grond ligt, realiseert het dier zich dat hij de heerlijke geur al die tijd in zichzelf heeft meegedragen. Hij was zelf de bron.

Wanneer we gevangen zitten in de trance van af gescheidenheid en onwaardigheid lijkt de boeddha-natuur iets te zijn dat zich buiten ons bevindt. We zoeken ons leven lang naar iets wat al in onszelf aanwezig is en dat gevonden kan worden als we stoppen en onze aandacht verdiepen. Maar we zijn zozeer afgeleid dat we voortdurend op weg zijn naar iets anders.

Als we in spirituele zin volwassen worden, wordt ons verlangen naar de waarheid en naar een leven vanuit openheid steeds krachtiger –sterker dan onze impuls om pijn te vermijden en genot na te jagen.

Soms hebben we ineens een diep inzicht in onze ware natuur. Maar we kunnen pas rusten in deze waarheid, er in het dagelijks leven op vertrouwen, als ze zich geleidelijk ontvouwt. Daarom wordt het proces van realisatie van onze ware natuur een pad van ontwaken genoemd.

O, verlangende geest, verwijl in de diepte 
Van uw eigen zuivere natuur, zoek nergens anders uw thuis…
Uw naakte bewustzijn, o geest, en niets anders,
Is de onuitputtelijke bron van overvloed waar ik zo naar smacht. 
(Sri Ramakrishna)

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Met dank aan Tara Brach en haar boek:
Het leven liefhebben door acceptatie

1 Comment

  1. Cilie schreef:

    Thuis is waar je rust vindt.
    Thuis is in de diepten van ons zijn, vaak bedekt onder het slijk van eigen waarheden, oordelen en angsten.
    Daar zit het weten, want we zijn al.

    Met dank aan Sjaak, zijn teisho’s en de Koans