Vrienden worden met je emoties
november 5, 2017
Aanschouw het gevoel
november 19, 2017
Laat alles zien

Veranderen als constante factor

Probeer niet de mensen om je heen onder controle te houden. Als je je eigen geest niet eens onder controle kunt houden, waarom denk je dan dat je dat wel kunt bij andere mensen?

Klaag niet omdat de wereld is veranderd. Wees niet verontwaardigd omdat mensen zijn veranderd. Het evalueren van het heden met herinneringen uit het verleden kan verdriet veroorzaken. Of je het nu leuk vindt of niet, verandering is onvermijdelijk. Omarm haar en verwelkom haar.

Of het nu gaat om een voorwerp, een gedachte of een gevoel, als het uit leegheid is voortgekomen zal het al snel van vorm veranderen en uiteindelijk weer naar leegheid terugkeren. Als je op zoek bent naar de eeuwige waarheid moet je verder kijken dan haar voorbijgaande aard en je bewust worden van ’dat’ wat tijdelijkheid kent.

Spiritualiteit moet niet alleen in eenzaamheid worden beoefend maar ook tussen de mensen. Sta open voor de mensen om je heen, dan voel je je verbonden. Dit is de ware uitdaging van de spirituele oefening.

Als je oprecht bent over het bereiken van verlichting kun je zelfs van een kind leren of van iemand op straat die je beledigt. De hele wereld wordt je leermeester.

Degene die je naar je spiritueel ontwaken leidt is niet degene die je prijst of aardig tegen je is. Je spiritualiteit verdiept zich door mensen die je beledigen en het je moeilijk maken. Dat zijn je spirituele leermeesters in vermomming.

Iemand die al langer aan spirituele oefening doet heeft de volgende houding. In een grote gemeenschap leeft hij alsof hij alleen is. Hij bemoeit zich met zijn eigen zaken en niet met die van iemand anders. Als hij alleen is, doet hij alsof hij in een grote gemeenschap is. Hij houdt zich aan zijn leefregels zonder lui te worden.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Uit: Rust vinden in een drukke wereld van Haemin Sunim

Comments are closed.