Winter sesshin Zen Voorne 2016
november 27, 2016
Het leven versnelt voortdurend
januari 8, 2017
Laat alles zien

Waar doe ik het voor?

2016-12-11 BlogMorgen ga je weer naar je werk, al dan niet met passie en motivatie. In de avond ben je wellicht weer terug en ontspan je een beetje door sport, spel of TV kijken. Het is heel makkelijk om in je leven beziggehouden te worden. Voordat je het weet ben je een jaar verder en heb je ‘braaf’ gedaan wat van je verwacht werd. Het is in die tredmolen heel goed om af en toe eens tegen het licht te houden waar je het nu allemaal voor doet. Wat zijn voor jou de belangrijke zaken die je graag in je leven wilt beleven, ervaren en wilt tegenkomen?

Dit stilstaan bij wat je aan het doen bent is niet altijd eenvoudig want je kan ook tegen komen dat je heel veel doet waar je eigenlijk geen zin in hebt. Dan is het makkelijker om je blik op nul te zetten en vanuit je verantwoordelijkheid ‘gewoon je ding te doen’. Uiteindelijk is er dan sprake van een energielek. Een lekkage van passie en motivatie waardoor je steeds meer op je wilskracht gaat functioneren en niet vanuit een keuze. Uiteindelijk holt dat ons uit en kunnen we er zelfs ziek van worden.

Leven vanuit de waarden die jij belangrijk acht is gezond en levert energie op. Het gaat dan over een innerlijk kompas, een innerlijk richtsnoer waar je het leven op inricht. Waarden zijn na te streven idealen; het gaat er niet over of je het gaat halen maar we willen wel in die richting ons leven inrichten. Om de waarden vorm en inhoud te geven, zijn er normen – gedrag regels – die ons helpen om in de gewenste ervaring te komen. Het lastige met die normen is dat wij van anderen vele normen krijgen aangereikt waar we ons ook aan te houden hebben. En als je niet oplet, ben je die aan het naleven, zonder dat zij gebaseerd zijn op de waarden die jij na wilt streven.

Meditatie is niet zomaar stil zitten en je adem tellen of je aandacht richten maar een manier om vanuit de stilte je leven langs te gaan. Ervaar je jezelf als vitaal en energiek? Leef je echt naar die vakantie toe omdat je deze ook nodig hebt om bij te komen? Raak je ook vervuld met de dingen die je doet of ben je steeds weer na je bezigheden aan  het herstellen?

Durf deze vragen te stellen en kijk of je af gedwaald bent van je innerlijk kompas. Wellicht tijd om opnieuw richting te kiezen.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.