Om de geest te krijgen dien je veel los te laten
mei 16, 2016
Go for it
mei 29, 2016
Laat alles zien

Wat te doen bij energielekken?

2016-05-22 BlogOok als de dag positief begint , kan het gebeuren dat je iets tegenkomt wat je energie helemaal doet wegsmelten. Het is net alsof je leegloopt en alle moed en kracht uit je wegstroomt. Het kan dan zomaar gebeuren dat ook je positieve stemming verdwijnt en je in een somber denkpatroon terecht komt.

Hoe komt het toch dat situaties of mensen ons zo kunnen raken dat het ons welbevinden op een ernstige wijze aantast. Er zit dus iets in die scène waardoor wij ontmoedigd raken. Het waarnemingsproces is veel meer dan zien, horen, ruiken etc.  Het is een breed scala van herinneringen, interpretaties, opleven van ‘oud zeer’ en activeren van gevoeligheden.

Wat wij niet altijd bewust zijn is het feit dat wij over het algemeen veel willen. In dat ‘willen’, hebben wij ook een beeld over onze eigen mogelijkheden, ons handelingsvermogen. De mate waarop wij een innerlijk beeld meedragen of wij iets kunnen of juist niet, heeft weer veel van doen met ons ego, onze persoonlijkheid. Dat onbewuste zelfsturende zelfbeeld kan ons ook behoorlijk opbreken.

Stel, je wilt van alles en dan kom je in een situatie terecht met daarin voor jou spannende personen. Dat kan iemand zijn die dominant of een beetje klagerig en zeurderig is. Jouw zelfbeeld over hoe met deze mensen om te gaan, kan beladen zijn met ervaringen “dat het toch niet gaat werken”. Voordat je ook maar iets gedaan hebt, heb je van binnen in je gedachten al een soort film voorbij zien komen waarin stagnatie, weerstand, verzet of stroperigheid ontstaat. Je denken over wat nog moet gebeuren, kleurt je hele beleving en je voelt de energie uit jezelf wegstromen.

Het is dus van belang om bij jezelf te leren zien wat je allemaal wilt en hoe jouw persoonlijkheid – jouw zelfbeeld – zich daarmee verhoudt. Je hebt een (transparant) groot ego nodig voor grote dromen. Met een onzeker en klein (makkelijk weg te drukken) ego kan je geen grote dingen realiseren. Een groot of klein ego is niet slecht; de vraag is of je aanspreekbaar bent erop. Is het transparant en functioneel of ben je ermee geïdentificeerd en is het jouw waarheid geworden?

Energielekken hebben een interne stand van zaken als oorzaak. Door stil te worden ga je makkelijker zien wat er bij jou speelt op dit vlak.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.