Grond onder je voeten
januari 6, 2022
Stekelvarken effect
januari 19, 2022
Laat alles zien

Wie ben je?

Het is een oude traditie om bij aanvang van het nieuwe jaar vooruit te kijken en uit te gaan spreken wat je dit komende jaar wilt gaan bereiken, wat je voornemens zijn. Binnen de zen traditie hebben wij daar veel mee want in de training binnen de zen gaat het over het ontwikkelen van keuzevrijheid. Om te kunnen bepalen wat je wilt bereiken is het van groot belang dat je van binnen vrij bent van allerlei (belemmerende) patronen van denken, voelen en doen. Het zijn juist deze (gewoonte) patronen die ons kunnen ondermijnen zodat onze voornemens na enkele weken zwoegen tussen hoop en vrees weer losgelaten worden. We gaan dan weer verder waar we begin december gebleven waren.

Mensen streven naar geluk; we wensen elkaar niet voor niets in deze periode “een gelukkig nieuwjaar”.  Om geluk in je leven te krijgen is het van belang te weten op welk centrum van bewustzijn je jezelf richt. Er worden binnen de grote boeken globaal drie centra genoemd:

  1. Wie je in essentie bent;
  2. Wat je allemaal hebt aan bezit (materieel en immaterieel);
  3. Wat anderen over je denken.

De meeste mensen hebben een mengeling van deze drie centra in hun streefprogramma zitten. Wie je bent is dan ook afhankelijk van de kleding die je hebt, de sierraden die je draagt, hoe anderen over je denken, hoe zij jouw performance ervaren, op welke wijze zij jouw lichaam ervaren, wat jouw leeftijd zegt over wie je bent. Om gelukkig te kunnen zijn puur en alleen op basis van ‘wie je bent’ is in deze tijd lastig. De hele samenleving is gericht op het streefcentrum bezit (hebben) en wat anderen van je denken (de happy Facebook-cultuur). Om dichter bij jezelf te blijven is het een zaak om liefdevol te accepteren wat onveranderlijk deel is van jou en daar geluk in te kunnen ervaren.  Ongeacht bezit, status, performance en indruk op anderen.

Mediteren is het leren om de aandacht naar binnen te richten, een innerlijk schouwen en oordeel loos kijken naar wat gaande is. Willen zien in welke mate jouw bestaan ook drijft op wat je hebt (vooral niet hebt…) en hoe anderen over je denken en hoe dat jou van je anker af kan slaan, je uit balans kan halen, je zelfvertrouwen kan aantasten. Het is onderdeel van deze prestatiemaatschappij geworden om te denken, te voelen en je gedrag te richten op dat wat er niet is en daar verandering in proberen te brengen. Dit kan leiden tot een drive en flow die lekker aanvoelt maar nooit echt vervult en tevreden stemt.

Zen meditatie is de training om te leren zien wat wij allemaal willen (en we willen ook zo veel) en vanuit welk streefcentrum dit denken ingezet wordt. Erkennen en accepteren wie je bent en ervaren dat het ‘goed is’.

Comments are closed.