De woestijn
september 30, 2018
Bardo: de overgang
oktober 14, 2018
Laat alles zien

Wonen bij jezelf

Er was eens, heel lang geleden, in een orthodox klooster, een oude monnik.
Pamve was de naam. Hij plantte een dode boom op een berg.
Hij gaf zijn leerjongen die Ivan Kolov heette de opdracht de boom elke dag water te geven, tot er leven in zou komen.

Elke ochtend ging Ivan met een emmer water op pad, liep de berg op en begoot de dode stam.
En ’s avonds als het al donker was, ging hij terug naar het klooster.
Zo ging dat drie jaar lang.

En op een goede dag kwam hij boven, en zag de boom vol bloesem.
Je kunt zeggen wat je wilt, maar een systeem heeft zijn voordelen.
Als je iedere dag, op precies dezelfde tijd, hetzelfde zou doen, – als ritueel, onverstoorbaar, systematisch -, elke dag op exact dezelfde tijd, dan zou de wereld veranderen.
Iets verandert dan, onherroepelijk. “

Uit: Het offer van Tarkovsky (1986)

Niets is zo moeilijk als het uithouden met jezelf. Eenzaamheid is daar in een aantal gevallen een uiting van. Het is de emotie die opkomt als je op jezelf wordt terug geworpen en je degene die je dan aantreft niet leuk vindt. We hebben dan de neiging om het ‘elders’ te gaan zoeken.

We lezen wat, we gaan hier en daar naar een workshop en komen daar op zichzelf waardevolle zaken tegen. Aspecten die we herkennen maar in essentie lest het niet onze dorst. We shoppen weer verder maar vinden geen voldoening en blijmoedigheid. We graven hier en daar een kuil – op zoek naar de bron, we oefenen wat in het ene en dan weer het andere, maar al gauw geven we het op omdat de zinloosheid onze motivatie doet afnemen. Weer vinden we geen bezieling en treffen we een leegte aan.

Al graaf je nog zoveel kuilen, het leidt niet naar de bron. De bron vind je alleen als je de moed hebt om echt diep te graven totdat je bij de stroom bent en je water aantreft. De zen avonden zitten vol met rituelen waar soms de zinvolheid zoek lijkt te zijn. De innerlijke moed hebben om dan door te gaan is waar het over gaat.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.