A beginners mind
juni 11, 2019
Vakantie
juli 2, 2019
Laat alles zien

Zoek niet

In de zen trainen wij onszelf om bewust te zijn wat er in onszelf afspeelt. De termen “Crazy monkeymind”, “Every day a beginners mind” en “Acceptatie” worden vaak gebruikt. Mooie uitdrukkingen en woorden die een diepe betekenis hebben. Deze termen geven aan welke innerlijke houding je kan helpen bij je meditatie. En daar schuilt ook het spreekwoordelijke ‘addertje onder het gras”. Doordat wij dit graag willen, zijn wij ook geneigd om tijdens de meditatie heel hard te gaan werken om dit te bereiken. Hierdoor kunnen wij weer vast komen te zitten in het streven, oordeel, vastpakken. Dit realiseren en terug te gaan naar het ‘hier en nu’, laten zijn wat er is. Dat is de werkelijke oefening.

Lama Guendune Rinpoche heeft de innerlijke houding tijdens de meditatie als volgt beschreven:

Het geluk vindt men niet door veel inspanning en wilskracht, maar is er steeds, heel dichtbij, in de ontspanning en de overgave.

Maak je geen zorgen, je hoeft niets te doen.

Alles wat er ontstaat in de geest heeft geen enkele waarde want het heeft ook geen enkele realiteit. Hecht je er dus niet aan. Beoordeel jezelf niet.

Laat het spel vanzelf gebeuren, oprijzen en weer verdwijnen, zonder er iets aan te veranderen, en alles begint opnieuw, steeds weer en zonder ophouden.

Alleen de zoektocht naar het geluk verhindert ons het te zien.

Het is zoals een regenboog die men achterna wil zitten maar die men nooit kan inhalen. Omdat hij niet bestaat, omdat hij er altijd al was en je gezelschap houdt op elk moment.

Geloof niet in de realiteit van de goede en slechte ervaringen; ze zijn zoals regenbogen. Het onbereikbare willen bereiken creëert zinloze uitputting. Op het moment dat men dit streven loslaat, ontstaat er ruimte; open, gastvrij en troostend.

Laat ons dus genieten. Alles is er al voor jou. Zoek niet meer.

Ga niet in de onmetelijke jungle op zoek naar de olifant die rustig thuis zit.

Doe niets.
Beledig niets.
Streef nergens naar.

En alles ontvouwt zich vanzelf

Namasté,

Brigitte Ruivenkamp

Comments are closed.