Er is geen tijd meer om te haasten
april 17, 2016
Om de geest te krijgen dien je veel los te laten
mei 16, 2016
Laat alles zien

Bewust boos zijn is heel gezond

2016-04-24 BlogDe emotie boosheid heb je soms keihard nodig om je eigen grenzen te helpen verdedigen. Om de ander duidelijk te maken dat hij te ver gaat en een figuurlijk stapje terug moet doen. Deze bewuste boosheid is goed voor lichaam en geest en is meestal ook in proportie, d.w.z.: datgene wat op ons overkomt,  rechtvaardigt de geuite boosheid.

Om boosheid goed te gaan begrijpen is het van belang om ons te realiseren dat wij weliswaar denken dat wij verstandige en nadenkende wezens zijn maar in feite totaal gericht zijn op overleving. Alsof dat niet verstandig zou zijn! In vele gevallen is dat vast het geval maar er overkomen ons ook vele situaties die een andere boosheid wakker maakt. Een gevoeligheid uit ons verleden ligt opgeslagen in het emotionele brein. De zintuiglijke waarnemingen gaan t.b.v. dat overleven eerst langs dit brein voordat het in het rationele brein komt. Het emotionele brein doet een globale toets en stelt vast dat er iets voorbij komt wat lijkt op die nare situatie van lang geleden. Om te overleven is een globale toets snel en doelmatig: liever te snel in actie gekomen dan te laat!

Maar de sabeltandtijger is er niet meer; wel die nare leidinggevende of die lastige dominante collega. Zij staan symbool voor onze gevoeligheid  en telkens als onze gevoeligheid getriggerd wordt – wakker wordt gemaakt – kan de in het emotionele brein opgeslagen herinnering opvlammen. We worden extra boos want er spelen nu ook onmacht en andere gevoelens een rol.

Dit doorzien is nodig om je leven niet te laten leiden door het emotionele brein. Als dit brein teveel actief is, wil dat zeggen dat we in een actieve staat van zijn verkeren. Dan zijn onze ogen en oren naar buiten gericht. Dan ervaren we onszelf als een afgeleide van de situatie waarin we zitten. Dan is er geen contact met onszelf, de wijze waarop we ons voelen en hoe de situatie onze stemming in beroering brengt.

Zen meditatie brengt ons uit die flow van actie en reactie; het geeft ons een moment van bezinning en reflectie. Juist dan kunnen we steeds beter doorzien wat er gebeurt en kunnen we op een goede wijze voor onszelf opkomen.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

1 Comment

  1. Regien schreef:

    Ergens las ik dat boosheid binnenstebuiten gekeerd verdriet is. Dat roept bij mij het beeld op van een jas die je aan twee kanten kunt dragen… boosheid aan de buitenkant en verdriet aan de binnenkant of andersom al na gelang welke emotie zichtbaar of onzichtbaar mag zijn.