Vastklampen
augustus 25, 2019
Slaperigheid en traagheid
september 8, 2019
Laat alles zien

Woede als hindernis

Binnen de boeddhistische traditie wordt gesproken over vijf hindernissen die het realiseren van de ware natuur van je zijn, moeilijk kunnen maken. Vorige week hebben we gesproken over het vastklampen: jezelf hechten aan beelden, verhalen, situaties waardoor je het bewustzijn vernauwt, afknelt, om daarmee een eigen werkelijkheid te creëren.

Vandaag gaat het over woede, een heftige emotie die het leven kleurt en naast de geest ook het lichaam ernstig in beroering brengt. Woede heeft de neiging zich naar een ander of een situatie te richten. Dat kan ook een enorm gevoel van machteloosheid teweegbrengen, zeker als de bron van ergernis en woede niet recht gezet wordt. Dan ontstaat in ons een verhaal waardoor we telkens weer overspoelt kunnen raken door herinneringen.

Deze herinneringen hebben de neiging ons te verstrikken en in een totale herhaling van telkens dezelfde herbeleving te brengen. Elke keer als we aan het incident denken, raken we in een andere wereld, een wereld die niet meer bestaat, met mensen en een zelf die nu niet meer bestaan.

Je zit vast in wat de Boeddha het wiel van Samsara noemde: dezelfde gebeurtenissen telkens opnieuw beleven. Woede is vaak een emotie die aangewakkerd wordt door een gevoel van gekwetstheid en vernedering. Je zult de woede nauwkeurig moeten onderzoeken om te zien waardoor deze emotie bij jou wordt aangewakkerd. Als je niet oppast wordt een vastzittende ervaring van woede door ons vermogen van associatie in andere vorm en in een andere situatie teruggezien.

Jezelf vragen stellen over de woede, de achtergrond ervan, de situaties waarin het zich heeft voorgedaan? Wat is het weefsel, de toon ervan? Waar zit het vast in je lijf, hoe voelt het als je in de herbeleving stapt?

De meditatie geeft je de innerlijke ruimte en stilte om dit onderzoek te doen, om te ervaren dat je telkens weer terugkeert naar het hier en nu, op je kussen en voelt en ervaart maar het niet bent.

De krachten van de woede die uiteindelijk veel lijden kunnen veroorzaken, zijn in staat om de positieve krachten van liefde of wijsheid, tijdelijk te onderdrukken, maar ze kunnen nooit vernietigen. Liefde kan angst, schuldgevoel of woede wel vernietigen omdat ze een grotere kracht is.

Mediteren, de innerlijke blik richten en met een milde en vriendelijke houding gadeslaan wat zich aandient. Om woede op die manier aan te kijken is de zon richten op de sneeuw.

Namasté,

Sjaak Ruivenkamp

Comments are closed.